Yusuf Günay'dan açıklamalar

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcımız Yusuf Günay, Ankara'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Spor Çalıştayı ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Yusuf Günay'dan açıklamalar

Gündeme dair gelen soruları TRT Spor'a değerlendiren başkan yardımcımız, çalıştayın yararlı olacağına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Sabah 10:30'da başladığımız toplantının kulüplere ilişkin kısmı yeni bitti. Verimli bir toplantı oluyor. Tüm kulüpler burada. Bakanlığa teşekkür ediyorum böyle bir çalıştay yaptıkları için."

"Türkiye'de spor kulübü dediğiniz vakit üç ayrı yapı altında faaliyette bulunuluyor. Dernekler Kanunu, Ticaret Kanunu ve büyük kulüplerde olduğu gibi her ikisini içeren yapı... Üç ayrı yapıda faaliyette bulunuluyor.  Bu da idari ve mali yönden birçok sorunları peşinden getiriyor. Buna bir çözüm aranılan bir çalıştay. Yararlı olacağını görüyorum; ancak ortada henüz bir taslak yok. Bu taslak oluşmalı ve oluştuktan sonra da bizler kulüpler olarak yazılı görüşlerimizi bildirmemiz gerekiyor. Ben görüşlerimi toplantılarda ifade ettim. Yeni cezalarla ve suçlarla çözüm üretilemiyor. Gerçekten işin mantığına, sporun, spor yönetiminin mantığına uygun düzenlemeler yapılması lazım."

"UEFA'nın yaptığı bize örnek olabilir. Spor kulüplerinde yönetim kurullarına yeni suç ve ceza vermek yerine, mali kriterler getirerek kulüplerin mali anlamda daha disiplinli hareket etmesi sağlanabilir. Bu mümkün. Kaldı ki biz bunu yapıyoruz. Yasalarda da buna dikkat edilmesi gerektiğini toplantıda ifade ettim."

"Biz UEFA'nın Finansal Fair Play Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunuyoruz. Transferleri transfer gelirleri ile yapıyoruz. Harcama limitimizi aşmıyoruz. Kulüplere bu tür kriterler getirilirse yönetimler buna uymak zorunda olur, buna göre faaliyette bulunmak durumunda kalırlar. Buna uymadığınız zaman Avrupa'dan men yiyorsunuz. Ciddi bir taraftar baskısı var. Bu sene TFF'nin yürürlüğe soktuğu lisanslama talimatnamesi var. Burada da benzer hükümler geçerli. Bir harcama limitiniz var. Bu kriterlere uymak durumundasınız. Bu kriterlere uymadığınız zaman para cezası, puan silme cezası geliyor. Bu da taraftar baskısı oluşturuyor. En büyük ceza budur. Bunlara uymayan yönetimler taraftar baskısıyla görevlerini yerine getiremezler. Cezai anlamda yeni yükümlülükler ihdas etmek doğru olmaz."

"Burada iki farklı yapı var. Dernek olarak hem amatör hem de profesyonel branşları bir arada götüren Galatasaray gibi spor kulüpleri, bir yanda anayasal hak olarak spor faaliyetini düzenleyen amatör dallar olduğu gibi, bir yandan da ticari mantıkla yönetilen, halka açık bir şirkete devredilen bir futbol görev ve yetkisi var. Bu ikisi yönetilirken elbette bazı sorunlar oluyor. Bunları yeni yasayla, net bir şekilde hükümleri ortaya koymak gerekiyor. Gerek vergi açısından gerek diğer yükümlülükler noktasından son çıkan vergi kanunu kulüplere ciddi anlamda mali yük getirmiş durumda. Üç yapıyı daha bir standart yapı haline getirmekte fayda var. "

Futbol takımı olarak ikinci yarıda hedeflerimizin yüksek olduğunu belirten başkan yardımcımız, "Galatasaray her zaman en iyisini yapmak ister ve öyle olacaktır. İkinci yarıya iyi bir başlangıç yapacağımızı düşünüyoruz. Bundan hiç şüphemiz yoktur. Kupa maçımız var. Buradan da inşallah başarıyla döneceğiz. Galatasaray'ın olduğu yerde biz hep ümitle bakıyoruz." diye konuştu.

Ocak ayı transferi hakkında gelen soruyu yanıtlayan başkan yardımcımız, "Transferler doğası gereği gizlilikle yürütülmesi gereken faaliyetler. Görüşme halindeyken açıklamak kulüplere zarar veriyor. Gerek sosyal medyada gerek yazılı medyada yazılanlara itibar edilmemesi gerektiğini taraftarlarımıza söylüyoruz. Yoksa her gün farklı bir oyuncuya talibiz, onu alıyoruz gibi haberler var. Yeri geldiğinde, işlem sonuçlandığında resmi kanallarımız aracılığıyla bunu önce KAP'a açıklıyoruz. Sonra da biz bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yapılandırma süreci ile ilgili gelen soru üzerine başkan yardımcımız Günay, "Biz bütçemizi, 2020-2021 bütçesini hazırlıyoruz. Dernek ve Sportif AŞ'nin bütçe paralel gitmiyor. Önümüzdeki yılı bütçemizi aşağı yukarı hazırladık. Gelirimiz neyse giderimiz de o. İlave borçlanarak, Galatasaray'a bir yük getirerek asla bir faaliyetimiz söz konusu olamaz. Mali açıdan çok ciddi bir disiplin oynuyoruz. Her branş kendi geliriyle yetinmek durumunda." dedi.

Denetim Kurulu ibrası ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Günay, "Bizim hem yönetim kurulu üyelerimiz hem denetim kurulu üyelerimiz tedbir karaları almıştık. Tedbir kararlarında ortak bir madde var. Onda diyor ki: Aklanmama nedeniyle Galatasaray yönetiminin seçim kararı alması gereken maddeyi tedbiren durdurdum diyor mahkeme. Dolayısıyla bu hem yönetim kurulu hem de denetim kurulu için geçerli. Yönetim kurulu kendi takdiriyle seçim kararı alabilir; ama gelinen nokta itibarıyla böyle bir zorunluluk yok." şeklinde konuştu.

Galatasaray Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Yusuf Günay, diğer takımlara rağmen nasıl transferde rahat hareket edilebildiği sorusuna, "Galatasaray isminin cazibesinden bahsetmemiz lazım. Galatasaray bir dünya markası. Herkes Galatasaray'da oynamak ister. Transfer ile görevli ekibimiz hazırlıklı, çalışıyor. Galatasaray'ın ihtiyacı olan yerleri belirliyor. Ona göre de sonuç kendiliğinden geliyor. Bütçe için en önemli nokta gelirleri artırmak. Biz gelirleri artırmak için yönetim olarak büyük çaba sarf ettik. Sponsorlukları önemli ölçüde artırdık. Stat gelirlerimiz arttı, ortalama taraftar sayımız arttı. Bunların hepsi mali noktada pozitif yansıdı. İkinci yarıda aynı şekilde biz şampiyonluk yarışı ve heyecanı içeresinde olduğumuzdan daha çok gelirleri artırma imkanımız olacak." cevabını vererek sözlerini noktaladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2020, 22:31
SIRADAKİ HABER